Hagyományok

Menyasszonyi csokor eldobása 

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos hogy a menyasszony és vőlegény is viseljen belőle, ezért alakult ki a kitûző viselete. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő aki férjhez megy a társaságból.

Harisnyakötő eldobása

A csokordobás férfi megfelelője. Az ifjú férj hátrahajítja az ara harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Így dől el a soron következő vőlegény sorsa.

Kisfiú az ölben

Sok helyen elterjedt hogy az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi.

Rizseső

Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő teremből a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi. Természetesen Ázsiából származik ez a szokás.

Rózsaszirom szórás

Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok vagy a virágszóró kislány rózsaszirommal hintik tele. Szintén a termékenység jelképe.

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott

Ez a szokás nagy múltra tekint vissza. Angliából származik ,ezt a babonát szinte minden menyasszony ismeri.
A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell:
Valami régit:
ez általában családi ékszer, vagy édesanya, nagymama régi fátyla A menyasszony hajadonéletét szimbolizálja.
Valami újat:
ez általában a menyasszonyi ruha, fehérnemû lehet Jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik.
Valami kölcsönkapottat:
bármi lehet amit család, barátok kölcsönöznek neki A barátságot és a szerelmet jelképezi. Ezekre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.
Valami kéket:
általában kék színû harisnyakötő A kék a hûség színe,a tisztaság jelképe.

Ezüst érme a cipőben

Ha pénzdarabot rejtenek a menyasszony cipőjébe, gazdagságot hoz a friss házasságba.

Menyasszonytánc

Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében,fakanállal üti, és közben kiabálja:Eladó a menyasszony! Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak a menyasszonnyal,a táncért pénzt dobnak a fazékba. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő általában a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele.

Küszöbön átemelés

Mikor az ifjú pár új lakásba költözik,a férj ölbe viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg.

Farönk

Az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomba vezető utat. A párnak fûrésszel ketté kell fûrészelnie a fatörzset. Ez azt szimbolizálja,hogy később leküzdenek majd minden felmerülő akadályt a házasságban.

Porcelántörés

Amerikában a friss házasok autójára üres konzervdobozokat erősítenek, amik nagy zajt csapnak, míg Európában a lakodalomban tányértöréssel ûzik el a gonosz szellemeket akik félnek minden zajtól. Valamint a szegénységet is ezzel akarják elûzni.

Rozmaring

A rozmaring virágnyelven a hûséget jelképezi. A hagyomány szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak is viselnie kell.

Menyasszonyi cipő elrablása

Valaki a vendégek közül egy óvatlan pillanatban ellopja a menyasszony cipőjét. A férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, de egyéb feladatot is kitalálhatnak neki.

Koszorútánc

Az örömanya leveszi a lánya fejéről a fátylat, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol a lánya annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni.

Gyöngyékszer

A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt.

Só, kenyér

Az új közös lakásba mindig legyen só, és kenyér ,hogy soha ne kelljen nélkülözniük.

Lakás feldúlása

A vendégek belopóznak az ifjú pár lakásába, és rendetlenséget csinálnak, hogy az ifjú pár, ne feledkezzen meg a házasság nehézségeiről.

Az esküvői újság

A barátok közösen összeállítanak egy újságot hírekkel, időjárás-jelentéssel, stb. Ezek a hírek azonban kizárólag a fiatal párra vonatkoznak. Minél eredetibb annál jobb. A “Ki kicsoda”-tól kezdve a főzési és barkácsolási tanfolyamokról szóló hirdetésekig minden lehet az újságban. Érdekes lesz, milyen arcot vágnak, amikor szembetalálják magukat önmagukkal.

A merőkanáltánc

A legénybúcsú egyik fénypontja a kanáltánc, amikor a vendégek fazekakkal és fedőkkel felszerelve lármázva szaladgálnak az ifjú pár lakásában. Ennek a szokásnak is a gonosz szellemek elûzése volt eredetileg az értelme.

Az esküvői sorfal

A nászmenet tagjai, rokonok, barátok sorfalat képeznek a templomból kivonuló pár előtt, hogy megakadályozzák továbbjutásukat. Ez a házasság folyamán felmerülő akadályok együttes legyőzésére utal, amelyre már most illik felkészülniük.

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Youtube